Wat moet de docent van de toekomst willen, kunnen en weten? (#owd09)

Ik hoor graag uw reactie!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Wat een leuke kerel! Wat een geweldige inzichten! :)

  (En wat is je blogje mooi opgeknapt, had als feedlezer) de nieuwe look nog niet gezien.)

 2. Zoals ik gisteren al zei kan ik de credits voor de typering niet opeisen, de uitspraak kwam van mijn buurman bij de sessie. Hoe dan ook, jullie waren een mooi stel zo naast elkaar op de Flip! :-)

 3. Ik vind het belangrijk om na te denken over hoe je docenten van de toekomst zo goed mogelijk kunt voor bereiden op de toekomst. Een lijst van ICT-competenties alleen is natuurlijk is niet voldoende. Het zal veel breder getrokken moeten worden. Creativiteit en innovatie zijn zeker belangrijke pijlers. En zo kan ik nog wel een paar noemen: onderzoek en reflectie bijvoorbeeld.
  Maar voor dit moment vind ik het ook belangrijk om vanuit de invalshoek ICT en onderwijs een statement te maken. Zeker gezien de opkomst van de verplichte zware aandacht voor rekenen en Nederlands. Alsof kennis van deze vakken voor 50% verantwoordelijk is voor de kwaliteit van leerkrachten en het onderwijs.
  Als we daarom niet duidelijk kunnen maken wat we vinden dat alle leerkrachten, van PO tot WO, moeten kunnen, weten en willen, dan hebben we een probleem.
  Maar bedenk dat ook leergebieden zoals wereldoriëntatie, kunstvakken hier last van zullen ondervinden. Ook zij zullen nog meer in actie moeten komen.

 4. Dank voor je reactie Gerard. Ook op de School of Education Amsterdam is de invalshoek op dit moment ICT, mede met de komst van de Kennisbasis ICT. Wij ziet dat ook als een katalysator, waarmee we zowel docenten als studenten kunnen betrekken bij het onderwijs van morgen, tegelijkertijd de broodnodige vaardigheden trainend. Maar wat betekent de Kennisbasis ICT of iets dergelijks over 5 jaar? Daarom vind ik wel dat een andere visie de richting moet aangeven. Creativiteit en innovatie. Ik vind je aanvullingen over onderzoek en reflectie sterk! Heel belangrijk.

Sliding Sidebar

%d