Beoordelen: vergeet niet de student te bedanken

Om een wijn goed te kunnen beoordelen kunt u het beste een bodempje wijn in een tulpvormig glas schenken. Houd het glas bij de steel vast, om uzelf het zicht niet te belemmeren en de temperatuur van de wijn niet te beïnvloeden. (italiaansewijnwijzer.nl, geraadpleegd op 20-02-2011)
De laatste dagen ben ik druk bezig met het beoordelen van onderwijsontwerpen van studenten die de masteropleiding Leren & Innoveren volgen. Ik begin dit proces steeds boeiender te vinden.

Natuurlijk beoordeel ik de student  op ‘zwart’ en ‘wit’. Maar het zijn de grijstinten die het beoordelen interessant maken. De context is iedere keer anders, de invalshoek van de student uniek. Ik word iedere keer uitgedaagd. Ik kan wat onzeker worden, zoekend naar oplossingen. Wat is de status van jouw kennis? Ik leer vaak nieuwe dingen en krijg nieuwe inzichten.

Beoordelen gaat niet alleen om punten. Het gaat om de ontwikkeling van de student. Beoordelen is terugkijken maar ook vooruitkijken. Het gaat om feedback en feedforward. Het gaat om dialoog.

Daarom moet je studenten ook altijd bedanken als beoordelaar. Voor de leerervaring.


Afbeelding: verbeeldingskr8 /Flickr/ by-nc-sa

Geen Reacties

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: