Vragenvuurtje: YouTube in PowerPoint

Vragenvuurtje is de wekelijkse rubriek op de INHolland-blog van Jeroen Bottema. Eén keer in de week beantwoord ik een vraag van een collega van de School of Education Amsterdam over e-learning en ICT. Anything goes! Samenwerken gaat om geven en nemen. Deze rubriek wordt ook gepubliceerd op Leervlak.nl

Aflevering vier van Vragenvuurtje, een hele praktische dit keer! Overigens, blijft u alstublieft komen met de vragen! De vorige afleveringen kunt u teruglezen op mijn INHolland-blog of op Leervlak.nl. Daar kunt u ook uw reacties kwijt. Vragenvuurtje is ondertussen ook een item geworden in de nieuwsbrief van de School, met dank aan Kirsten! Snel door naar de vraag van de week. Een vraag met een hoog ‘Tips & Trucs‘-gehalte. Oude tijden herleven.

De vraag
Auke ziet een student op een erg handige manier gebruik maken van YouTube in een PowerPoint presentatie en vraagt zich af:

Hoe voeg ik een YouTube-filmpje toe in een PowerPoint-presentatie?

Het antwoord
Dat kan op twee manieren: door het invoegen van een hyperlink naar het YouTube-filmpje of het YouTube filmpje downloaden en invoegen in de presentatie.

De eerste manier is het meest eenvoudig. Je selecteert een tekst of object en koppelt een hyperlink naar het webadres (URL) van het YouTube-filmpje . Gebruik de URL die in box naast het filmpje staat, die is correct (zie afbeelding). Tijdens de presentatie klikt u op de ‘link’ in uw presentatie en er wordt een browser geopend die vervolgens naar de juiste pagina van YouTube gaat. U begrijpt, een goede internetverbinding is belangrijk! Dat is echter niet altijd voor handen, en bovendien niet altijd even snel.

Houdt u er rekening mee dat de filmpjes in YouTube altijd geladen moet worden. Met een trage verbinding kan dat even duren. Wachten tijdens een presentatie of les is vervelend. Bovendien verlaat u uw PowerPoint doordat er een browservenster wordt geopend, dat breekt de ‘flow’ van uw PowerPoint.

Om dit te voorkomen is het handig om de filmpjes van YouTube eerst te downloaden op uw computer om vervolgens deze aan uw PowerPoint toe te voegen. De filmpjes worden lokaal afgespeeld, binnen uw presentatie. Hoe dat in zijn werk gaat? Leest u vooral verder!

Flash video
Deze uitleg betreft echter niet alleen YouTube maar ook andere video sharing websites (met de gebruikelijke uitzonderingen op de regel) waar video in flash video formaat kan worden bekeken. Andere voorbeelden zijn Google Video, Blip.tv en Vimeo. Bij mijn weten werkt het alleen met websites waar de video’s ‘openbaar’ staan, zoals in YouTube. Bij afgeschermde video’s of video’s achter een toegangsdeur zoals SurfMedia en Teleblik werkt dit volgens mij niet.

Filmpjes die naar video sharing sites  geupload worden, worden geconverteerd naar flash video formaat. Deze filmpjes worden beter gecomprimeerd dan andere video formaten voor het web. Hierdoor zijn de bestanden vaak kleiner. Bijkomend voordeel is dat je geen aparte video player nodig hebt, maar de filmpjes binnen uw browser kunt afspelen. Het enigste wat u nodig hebt is een gratis versie van Macromedia Flash Player, die u waarschijnlijk al meerdere malen geïnstalleerd heeft op uw computer. Als u meer wilt weten over hoe YouTube werkt, verwijs ik u naar de website die ik net zelf heb geraadpleegd: HowStuffWorks: YouTube video’s.

Kick YouTube!
Er zijn heel veel websites en programma’s die u kunt gebruiken om flash video’s te downloaden. Van één daarvan werd ik laatst via Twitter op de hoogte gebracht: Kick YouTube. Dat werkt als volgt:

  • Bekijk een filmpje in YouTube die u wilt downloaden, bijvoorbeeld deze: “Scary School Nightmare
  • Type in de adresbalk van uw browser waar de URL van het YouTube filmpje staat en type kick voor YouTube. Dus: http://www.kickyoutube.com/watch?v=ZUoYAj7Nosg
  • Bovenaan geeft u het formaat aan waarin het filmpje gedownload wordt, klik vervolgens op “Go“. Welk formaat kiest u? Lees hieronder.
  • Klik met uw rechtermuisknop op Down en selecteer Koppeling opslaan als.
  • Bewaar het filmpje op uw computer.

Snel en makkelijk te onthouden! Maar niet altijd even handig. PowerPoint werkt het beste met avi– of mpg bestanden. Deze worden in Kick YouTube niet altijd aangegeven. Mp4 is een mooie standaard, maar werkt niet binnen PowerPoint, moet dus eerst geconverteerd worden. Heeft u weer software voor nodig, niet handig. Flv, flash video, kan ook goed gebruikt worden in PowerPoint, maar het invoegen vraagt wat tijd. Op de website van Adobe treft u een stappenplan aan of u volgt de tutorial/screencast van Pierre Gorissen. Het voordeel van flv bestanden is dat ze relatief klein blijven, terwijl de mp4’s, avi’s en mpg’s in de MB’s gaan lopen. U heeft een flinke datastick nodig om deze te transporteren. Het is het dus waard om te leren werken met het invoegen van flash video in een PowerPoint.

KickYouTube werkt overigens alleen bij YouTube, terwijl er ook nog andere websites zijn waar flash video op gebruikt wordt. Op zoek naar een alternatief dus, en die zijn er genoeg!

Alternatieven
Op Frankwatching.com trof ik deze “Top 25 Hoe download ik een YouTube video?” Ook op Mashable.com een uitgebreide lijst inclusief beschrijving.

In principe werken deze tools hetzelfde. U geeft de URL op van een filmpje in flash video formaat en deze wordt geconverteerd naar een bestand dat u kunt downloaden naar uw computer. Let goed op welke bestandsformaten worden ondersteund bij het converteren.  Zamzar of Media Converter bieden veel type bestandsformaten aan.

Invoegen
O ja, dan moet het filmpje ook nog in PowerPoint ingevoegd worden: klik hier voor een tutorial.

Is het legaal?
Hangt van de video sharing website af. Sommige websites plaatsen een eenvoudige ‘download-link’ bij het filmpje. Het mag duidelijk zijn dat u dan gerust het filmpje kunt gebruiken (controleer altijd de voorwaarden van dat gebruik). De meeste mensen die een filmpje op YouTube plaatsen zullen ook geen bezwaar hebben, mits er aan een nette bronvermelding bij staat. YouTube zelf is er wel mee bezig:

We are always looking for ways to make it easier for you to find, watch, and share videos. Many of you have told us that you wanted to take your favorite videos offline. So we’ve started working with a few partners who want their videos shared universally and even enjoyed away from an Internet connection.

Many video creators on YouTube want their work to be seen far and wide. They don’t mind sharing their work, provided that they get the proper credit. Using Creative Commons licenses, we’re giving our partners and community more choices to make that happen. Creative Commons licenses permit people to reuse downloaded content under certain conditions. (lees verder op de blog van YouTube)

Ten slotte
Dat was hem weer voor deze week. Ik sluit weer af met een uitdaging: download een filmpje van YouTube en voeg deze toe in een PowerPoint. Simpel toch?

Volgende vraag!

4 Reacties

Karin Winters

ongeveer 8 jaar geleden

Misschien ook wel een handige tip: testen van de presentatie (als je het op je eigen notebook afspreelt minder erg) maar op een voor jou vreemde PC gebeurt het vaak dat e.e.a niet goed werkt. (Video insluiten in de presentatie). Firefox heeft trouwens een heel handige add-on DownloadHelper, trek je de video zo van het internet. Ook de YouTube downloader is heel handig, eerst downloaden en daarna omzetten naar WMF, zodat risico van niet af spelen wat minder groot wordt.

Jeroen

ongeveer 8 jaar geleden

Collega Mark Overdijk plaatst op mijn INHolland blog een reactie over een alternatieve manier om YouTube filmpjes te embedden in PowerPoint. Let op, hier is een internetverbinding voor nodig. Dank je wel Mark! http://www.youtube.com/watch?v=4yzUxNbi1h4

Denkbeeldenstorm

ongeveer 8 jaar geleden

Een andere mooie mogelijkheid in deze tijd van 'sharing' voor wanneer je online bent tijdens je presentatie: Upload je powerpointpresentatie - zonder youtube-video naar www.slideshare.net en voeg dan pas je youtube video in (via edit slideshow). Je kunt maximaal 5 youtube video's in je presentatie plaatsen.

pieter

ongeveer 3 jaar geleden

M. hoe zet ik een link (affiliate paypro) bij mijn youtube filmpje. m.vr. groet. Pieter.

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: