Show & Share ’09: Competenties in beeld met streaming video (#INHshare09)

(crosspost op MySite-blog)

Op de 2009 editie van Show & Share, de jaarlijkse medewerkersdag van Hogeschool INHolland, presenteerde ik samen met mijn collega’s Mira Beukering (School of Education Amsterdam) & Tom Visscher (OKR & D) over de mogelijkheden van streaming video in het onderwijs van INHolland en specifiek op de School of Education in Amsterdam.

Show & Share
Er zijn twee redenen waarom het belangrijk was om deze presentatie te doen:

  1. We wilden graag iets vertellen over de mogelijkheden van streaming video binnen INHolland in het algemeen, met name gericht op SURFmedia en de Flip, en hoe de School of Education Amsterdam dat inzet ten behoeve van studieloopbaanbegeleiding, waar studenten kenmerkende beroepssituaties in beeld brengen via hun digitaal portfolio. We wilden ook graag feedback van de aanwezigen: doen we het goed, wat kan beter en welke mogelijkheden ziet u nog meer?
  2. Het is ook belangrijk om te laten zien wat het effect is van samenwerking tussen een OKR, de onderwijsondersteuning en expertise, en een paar docenten van een School.  OKR heeft haar expertise over streaming video gebundeld in een handleiding, wij bundelen die met onze expertise in een nieuwe handleiding op maat voor de studenten. Ondertussen is er continu uitwisseling van ervaringen en kennis. Show & Share.

Competenties in beeld
De presentaties bestond uit drie delen die mooi in elkaar overliepen:

  1. De mogelijkheden van streaming video binnen INHolland in combinatie met de Flip en SURFmedia, met de boodschap dat INHolland sinds kort is aangesloten bij de SURFfederatie en dat good practices en handleidingen te vinden zijn op INstream, een speciale teamsite binnen het intranet van INHolland.
    Tom heeft in een demo laten zien hoe je snel met de Flip een filmpje opneemt, die in MovieMaker bewerkt, en upload naar SURFmedia.
  2. Mira Beukering en ik hebben vervolgens verteld hoe wij dat inzetten in het project digitaal portfolio en waarom de School het belangrijk vindt dat leraren-in-opleiding leren om hun ontwikkeling deels vast te leggen met behulp van video en videoreflectie en -interactie. We hebben laten zien hoe studenten dat op dit moment doen, op basis van kenmerkende beroepssituaties, en welke rol de stagebegeleider, mede-student en slb-er daarin spelen.
  3. Vervolgens heb ik in een demo laten zien hoe studenten een afgeschermd filmpje in SURFmedia embedden in hun digitaal portfolio. Uiteraard ook een voorbeeld laten zien van een student.

Ik heb de feedbackformulieren nog niet gezien, maar ik hoorde positieve geluiden. Zodra ik de feedback binnen heb, zal ik deze samenvatten in een aantal leerpunten. Ik was in ieder geval blij kennis gemaakt te hebben met Eric Poldner, die al jarenlang ervaring heeft met videoreflectie op de DigiPABO van INHolland en onderzoek doet naar de kwaliteit van reflectie door studenten. Een afspraak wordt gemaakt. Ook was ik blij dat er een aantal mensen van INbeheer waren, de mensen van ICT, die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van het digitaal portfolio. Ik hoop dat ons praktische voorbeeld en enthousiasme ze inspireert om het portfolio beter af te stemmen op de wensen van de gebruikers.

De Show & Share continues….

De presentatie
(de links verwijzen naar onderdelen van het intranet van INHolland, helaas niet te bereiken voor buitenstaanders)

1 Reactie

Annemiek

ongeveer 8 jaar geleden

Wat ben jij toch enorm goed bezig!!!

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: