Online workshop videoreflectie & digitaal portfolio

videoreflectieDonderdag 8 oktober organiseerde Tom Visscher, van de afdeling OO-ICTO van Hogeschool INHolland, een workshop over het toepassen van videoreflectie in het digitaal portfolio. Daar is op deze blog genoeg over geschreven. Ik was als gastspreker uitgenodigd. Tom en ik hebben vorig jaar op de School of Education dit project uitgerold en in deze bijeenkomst hebben we onze bevindingen gepresenteerd.

Helaas vielen de aanmeldingen tegen. Misschien dat dit komt doordat de term digitaal portfolio was opgenomen in de titel van de uitnodiging? Binnen INHolland wordt namelijk niet overal even positief tegen deze applicatie aangekeken.

Desondanks besloot Tom de workshop door te laten gaan en hebben we besloten de workshop op te nemen op video. In de deskundige handen van Pieter van Parreeren werd dit  een spontane live uitzending. Ik speelde wat met m’n nieuwe MacBook en startte een Ustream-uitzending (sorry voor de ruggen in beeld). Via Twitter en wat gemail maakte we de live uitzending bekend en werd de uitzending toch nog gevolgd door een aantal collega’s en ‘mensen van buiten’. Dank voor de feedback! Ook van de collega’s die fysiek aanwezig waren kregen we positieve feedback. Het werken met de Flip en SURFmedia in combinatie met een leeromgeving heeft ze op een aantal ideeën gebracht.

Tom heeft vandaag het materiaal op SURFmedia geplaatst en nu is de scholing is nu ook online te volgen, voor docenten en studenten met een SURFmedia account.

Welkom en introductie

Presentatie IN de praktijk, videoreflectie bij de lerarenopleiding

Introductie gereedschappen

Live Demo

Ondertussen gaan we op de School of Education Amsterdam door met dit project. Het raakt steeds beter ingebed in de studieloopbaanbegeleiding. Dit jaar gaan we de focus meer op het verbeteren van de kwaliteit van feedback en reflectie door studenten en studieloopbaanbegeleiders leggen. We gaan hierin ook een samenwerking aan met een collega die veel expertise en ervaring heeft in het begeleiden van studenten op afstand o.a. door middel van video en die ook onderzoek doet naar hoe je kwaliteit van feedback tussen studenten kunt verbeteren. To be continued.

10 Reacties

Marielle van Rijn

ongeveer 8 jaar geleden

Beste Jeroen en Tom, Met veel interesse naar jullie presentatie gekeken. Heel duidelijk, en goed bruikbaar voor onze opleiding. (train de trainer) Waar ik moeilijkheden zie is het volgende: Wij leiden leerkrachten uit verschillende besturen over het hele land op tot trainer speelplezier. Ik vind het werken met surfmedia een goed medium, omdat het beschrermt is. Iedereen moet dan "lid"zijn van surfgroepen/ surfmedia. Kan ik als organisatie een soort van hoofdaccount vormen en dat allerlei leerkrachten via een inlognaam toch kunnen inloggen op surfmedia? Misschien via een soort abonnement? Weten jullie dat? De digitale portfolio die jullie gebruiken is dat ook bij surfgroepen of gebruiken jullie hierbij de Mahara? Hartelijke groet, Marielle van Rijn

Jeroen

ongeveer 8 jaar geleden

Ha Marielle, We spreken elkaar ook overal! :) Volgens mij kunnen jullie leerkrachten gewoon via Surfnet een eigen account aanmaken, een SURFgroepen account. Daarmee kunnen ze inloggen op SURFmedia. Als je als organisatie een hoofdaccount wil maken, dan moet je lid worden van de SURFfederatie, en dat is volgens mij alleen voor hoger onderwijs instellingen. Dat lijkt me niet de weg. Ik zal Tom dit ook laten lezen, hij doet klussen voor SURF, hij weet daar alles van. Wij maken gebruik van het INHolland portfolio, van Winvision, gebaseerd op SharePoint. Je kan via SURFgroepen ook een uitstekend portfolio maken, ik verwijs je naar Arne Horst, die binnen een SURFgroep via een blog/wiki-systeem, 'bliki', een soort van DPF creëert: https://www.surfgroepen.nl/sites/bliki/default.aspx Is misschien wel een interessante, hoewel een naar mijn mening wat bewerkelijke, oplossing. Succes alvast, we praten vast verder!

Marielle van Rijn

ongeveer 8 jaar geleden

Ha Jeroen, Bedankt voor je advies. Inderdaad spreken we elkaar op meerdere vlakken, maar op allerlei presentaties, kom jij weer te voorschijn. Ik heb ook de presentatie van SAMSAM bekeken en ...daar verschijn jij ook. Ook bliki van Arne bekeken. Heel interessant. Maar ik neem aan dat je dan aangesloten moet zijn bij surfnet. Ik heb net een mail gestuurd naar surfnet, om te kijken of wij hier ook gebruik van kunnen maken. Verder lijkt mij een goede optie om te werken met sharepoint. Hier heb ik al mee gewerkt bij een ander bedrijf. De moeilijkheid is om uit te vissen wat voor onze (kleine) organisatie nu handig is. Het moet goed toegankelijk zijn, maar ook beschermt. Ik weet het nog niet, maar telkens kom ik een stapje verder. Groetjes, Marielle

Tom

ongeveer 8 jaar geleden

hoi Marielle, Heb je al antwoord gekregen van de collega's bij SURFnet? SURFmedia is toegankelijk als videoplatform voor studenten in het Hoger Onderwijs. Elke student krijgt 1Gb aan videoruimte en kan zijn of haar videobestanden fijnmazig afschermen. Als je meer info nodig hebt mail me gerust: Tom.Visscher[at]inholland.nl

Marielle van Rijn

ongeveer 8 jaar geleden

Beste Tom, Wij kunnen niet aansluiten bij Surfnet, alleen als je gefinancierd wordt door OC&W. Verder kost het €2500,- per maand. Dat kunnen wij niet ophoesten! Helaas. We moeten toch een ander medium zoeken! groetjes, marielle

Jeroen

ongeveer 8 jaar geleden

Tja, dat begrijp ik wel. Toch gek, ik heb laatst een collega uit Nottingham geholpen aan een SURFgroepen account (is dus extern) en volgens mij kun je met een SURFgroepen account gewoon inloggen op SURFmedia. Zal wel niet helemaal de bedoeling zijn, maar toch. Op zoek naar een alternatief voor SURFmedia. Vimeo? Daar werk ik de laatste tijd veel mee, en daar kan je ook je video afschermen en toegang verlenen aan specifieke e-mailadressen.

Marielle van Rijn

ongeveer 8 jaar geleden

He, daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik heb nog veel te leren. Nu heb ik eens gekeken naar NING portfolio. Hierop kun je ook filmpjes zetten. Maar ik zie geen mogelijkheid tot downloaden van documenten bij NING.Ik zoek een compleet pakket, met portfolio, downloaden film voor video-reflectie, eventueel downloaden van film. Verder moet het wel afgeschermd zijn. Ik ga eens verder kijken bij vimeo. Weer bedankt voor je tip.

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: