Onderwijs 21e eeuw: YouTube op school geblokkeerd?

Vanaf 12 december 2008 zal Hyves en YouTube binnen het Drenthe College niet meer beschikbaar zijn voor Medewerkers en Studenten. Hiertoe is besloten i.v.m. het verstorende karakter tijdens de lessen en werkzaamheden.

Dit bericht is te lezen in de blogpost Plaatsvervangende schaamte en onderwijs op de weblog Trendmatcher tussen ICT en onderwijs. Om moedeloos van te worden.

YouTube afsluiten vanwege het verstorende karakter tijdens de lessen en werkzaamheden. Ik denk dat als je het de leerlingen vraagt, dat het misschien juist wel eens de lessen zouden kunnen zijn die een verstorend karakter hebben. “I hear you talking…I’m just not listening!”.

Dit raakt de kern van onderwijs. Heeft het Drente College zich goed verdiept in de rol van YouTube in de jongerencultuur? Is er gevraagd aan jongeren: “Goh, wat doe jij met YouTube, en hoe denk jij over het gebruik binnen school?”. Zijn docenten goed getraind in het werken met YouTube en de didactiek daarom heen? Is er beleid en onderwijs/scholing op het gebied van mediawijsheid bij leerlingen? Worden ouders goed voorgelicht en betrokken bij dit proces?

Drente College, ga de dialoog aan met je leerlingen! Investeer in elkaar, maak afspraken en spelregels. Grote kans dat leerlingen dit prima kunnen regelen! Win-win situatie. “Afpakken” leidt tot onbegrip. Spelregels over YouTube leiden tot betere leerresultaten en gemotiveerde leerlingen.

Maar goed, voorlopig geen YouTube dus op het Drenthe College. Laten we hopen dat de steunbetuigingen op de weblog van Trendmatcher en de blogposts over dit onderwerp, in ieder geval leiden tot een misschien wat genuanceerdere uitspraak van het Drenthe College.

Dit filmpje kunnen ze op het Drenthe College in ieder geval niet bekijken.

1 Reactie

Jeroen

ongeveer 8 jaar geleden

Update 12/12: Willem Karssenberg, Trendmatcher, houdt ons op de hoogte van de ontwikkelingen via Twitter: "Vandaag is besloten om Youtube toch nog maar even niet te blokkeren. Er bleken toch docenten te zijn die dat wel eens gebruiken" "Vanwege allerlei vragen en opmerkingen over het gebruik van Hyves/Youtube zal er volgende week een definitief besluit genomen worden". Interessant!

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: