Mijn programma voor de Diverse 2009 in Aberystwyth (#diverse2009)

Diverse 2009 logoMorgen vertrek ik richting Aberystwyth University, Wales voor de Diverse 2009 conferentie. De Diverse is een jaarlijkse conferentie over het gebruik van visuele media in het onderwijs. Woensdagmiddag mag ik zelf aan de bak, en vertel ik samen met collega Tom Visscher het verhaal over het gebruik van streaming video in de studieloopbaanbegeleiding van studenten.

Maar wat ga ik nog meer doen? Presentaties en workshops bijwonen en verslag doen voor de conferentiewiki. Mijn voorlopige programma (bron: Diverse 2009 Conference Handbook, pdf, 3mb):

Woensdag 24/6

Masterclass Models of good practice in videoconferencing for learning and teaching
Een bijeenkomst over het Welsh Video Network dat videoconferencing in het Wales’ onderwijs ondersteund. Wat zijn de drenmpels die gebruikers ervaren? Wat heb je nodig op didactisch, pedagogisch en didactisch vlak een goede ervaring te krijgen met videoconferencing.

Keynote Visual communication: from Zoopraxiscope to YouTube
Carol Skyring, CEO van LearnTel uit Australie. Haar verhaal zal gaan over visuele communicatie, over de ontwikkelingen in het verleden en de toekomst. Zij stelt de vraag of visuele communciatie in het onderwijs gebracht heeft wat het heeft beloofd en of het onderwijs uberhaupt verandert is. Het antwoord op die vraag kan ik wel raden. Ik ben benieuwd naar de rol van sociale media in dit verhaal.

Student digital media productions, take 2: assessment choices

Een case-study over het afnemen van assessments bij studenten via digital storytelling, met als doel het ontwikkelen van meta-cognitieve vaardigheden bij eerstejaars studenten, op de Universiteit van Bath.

The use of video in an interactive learning environment

Een verhaal van mijn collega’s Carla Cornelissen en Ruth Romijn (Social Works), over het ontwikkelen van een interactieve leeromgeving die aansluit bij de visie van de School, en hoe studenten video (de Flip) gebruiken in deze leeromgeving.

The importance of assessment for learning when creatively using digital technology and web 2.0 technlogies in a researched based masters programme.
Studenten van de master Education and Training Management van Dublin City University visualiseren hun leerproces, inclusief hun reflecties en portfolio. Yvonne Crotty zal in gaan op het gebruik van digitale middelen om het leerproces te beoordelen.

The pedagogical role of asynchronous communication in face-to-face and distance education: a comparative study
Een verslag van een onderzoek naar het gedrag en attitude van studenten en docenten op het gebied van a-synchrone communicatie, vergeleken met een groep in een  face-to-face onderwijssituatie.

Donderdag 25/6

Zoep: The engine
Erik Boon (VU) over Zoep, een zoekmachine voor streaming video content. In januari 2009 beschikbaar gesteld aan universiteiten in Nederland. Interessant.

Video conferencing in inititial teacher training: does it make any difference in the construction of student’ teachers’ pedagocial knowledge
Dat antwoord wil ik graag weten voor mijn eigen rapportage over streaming video in studieloopbaanbegeleiding! Ben benieuwd naar het verhaal van de University van Leicester. Chris Comber heeft vorig jaar een goede indruk op mij achter gelaten, en ook eerder op de Handheld Learning ’07 in London.

Using Skype for supervision of distance field placement with counselling and pre-service student teaching graduate students
Hmm, Skype ik liever met studenten op hun stage? Of toch maar stagebezoek? Beide natuurlijk. Maar Skype is wel een tool die studenten misschien prettiger vinden om te gebruiken. Heeft mogelijkheden, zeker met deeltijdstudenten.

Communication technologies and acquiring academic and professional communication skills: an interactive learning infrastructure and new methodology
Een verslag van het “Invite project”, waarin communicatietechnologie, met name videoconferencing, wordt ingezet in het verwerven van academische- en professionele communicatieve vaardigheden.

The Use of an interactive screencast
Ton Uffink en Hans Maier van Avans Hogeschool over het maken van interactieve screencasts. Waar je allemaal niet voor Wales gaat.

Video web-communication and 3D virtual worlds: two distinct environments which may contribute to enrich academic context for teacher training and foreign language learning and teaching programs.
En weer een Nederlandse bijdrage, nu van de Universiteit van Utrecht. Deze bijdrage gaat over het NIFLAR-project, waarin men het vreemde talenonderwijs specifiek en lerarenopleidingen in het algemeen probeert te verreiken met twee innovatie leeromgevingen: video-webcommunicatie en 3D virtual worlds. Heeft ook weer raakvlakken met mijn project, ben benieuwd naar hun aanpak.

Vrijdag 26/6

How should we create video resources to enhance teaching and learning?
Een verhaal van de Medical and Dental Faculty in Bristol, waarin video wordt ingezet in het trainen van vaardigheden en het voorbereiden op examens. Maar welke praktische en ethische uitdagingen zijn er nog te nemen om het leren met behulp van video nog effectiever te maken?

Virtual knowledgespaces
Een heftig project met veel spelers, ik begrijp het niet helemaal, maar klinkt goed!  Het project omvat het gebruik van een virtuele wereld in kunstonderwijs. Het gaat over connectiviteit, telematic performance en aesthetics of Mixed Reality. Dit kan zo’n sessie zijn waar je met compleet nieuwe ideeën uit komt. Universiteit van Salford.

Dit is een richtlijn, ik kan op het laatste moment altijd anders beslissen. Maar dit zijn wel de bijdragen die dicht bij mijn eigen werk en expertise liggen. En dus veel nieuwe inzichten en leerpunten kunnen opleveren, die ik volgend schooljaar gelijk kan meenemen.

Geen Reacties

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: