Iedereen een filmkunstenaar met Filmen met je Mobiel

Waaier Filmen met je MobielSindskort volg ik Emiel Heynen, een collega van mijn vriendin op de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, op Twitter. Emiel is samen met zijn collega Michiel Koelink initiatiefnemer van het project Filmen met je Mobiel, waarmee zij het kunstzinnig gebruik van nieuwe media door jongeren willen stimuleren.

Via een tweet van Emiel leerde ik dat er zeer binnenkort een boekje Filmen met je Mobiel verkrijgbaar is, ook in combinatie met een lespakket.

Filmenmetjemobiel.nl
Op de website FilmenmetjeMobiel.nl valt te lezen:

Steeds meer mobiele telefoons hebben een ingebouwde videocamera. Daarmee is Nederland miljoenen regisseurs rijk! De handleiding van je telefoon vertelt je echter niet hoe je een goede film moet maken…. Daarom schreven Emiel Heijnen en Michiel Koelink een compacte handleiding in de vorm van het boekje Filmen Met Je Mobiel.
Filmen Met Je Mobiel leert elke amateurfilmer hoe je met je mobiel een film maakt die opvalt in de dagelijkse beeldenstroom. Deze site biedt achtergrondinformatie en inspirerende voorbeelden.

Op RTL Nieuws geeft Michiel Koelink al vier handige tips. Op de weblog van Villa Live worden zes stappen uitgelegd.

Lespakket
Er is ook een lespakket beschikbaar. Docenten kunnen met het lespakket zelfstandig aan de slag. Bij het lespakket zit een code die toegang geeft tot de docentenomgeving op de website. Daar vinden de docenten lesideeën, voorbeelden en tips & trucs. Scholen kunnen ook workshops organiseren via het Nederlands Instituut voor Mediakunst, waar leerlingen onder begeleiding van een mediakunstenaar aan de slag gaan.

Mediawijsheid
Ik vind het een superinitiatief! De mobiel ondersteund producerend leren door jongeren en wordt een extra kanaal waarlangs zij hun creativiteit kunnen tonen. En hoewel het project zich vooral richt op de kunstvakken in het onderwijs, lijkt het mij dat als docenten en leerlingen de kracht hebben ervaren van een mobiel in het onderwijs, er snel relaties met andere vakken en projecten zullen komen. En met een project als dit is de kans groter geworden dat de leerlingen zelf met deze initiatieven aan komen zetten.

Het project past ook prima in de context van mediawijsheid. De telefoon zit nu eenmaal in de zakken van (bijna) alle jongeren, en deze zal 9 van de 10 keer aanstaan, ook in de les. Jongeren maken er bijna meer filmpjes en foto’s mee, dan ze er mee bellen. Vaak van het niveau (ramp-)toerist, onbewust van de kracht van de beelden en de gevolgen van die beelden. Niet alleen negatieve gevolgen, waarvan we in de media vaak horen, maar juist de positieve gevolgen.

Het project Filmen met je Mobiel maakt van jongeren regisseurs, die nadenken over wat ze in beeld brengen, wat ze er mee willen bereiken en hoe ze dat op een creatieve en effectieve manier kunnen doen.

Nu maar even afwachten op het boekje. En dan kijken of er een boekje Filmen met je Flip moet komen.

Meer info op:
www.filmenmetjemobiel.nl

1 Reactie

Versijde

ongeveer 8 jaar geleden

Ik zou graag 1 boekje: filmen met je mobiel willen bestellen en niet een heel lespakket van 90 euro!. Waar kan dit?

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: