Fliptutorial SURFmedia en Winvision portfolio

Competenties in beeld
Eerstejaars studenten van de School of Education zijn op dit moment bezig om kenmerkende beroepssituaties in beeld te brengen. Studenten kiezen een kbs uit waar ze zich in willen ontwikkelen. Ze lenen een Flip-camera bij de servicedesk  en laten hun stagebegeleider een lesmoment opnemen waar de kbs op een of andere manier zichtbaar wordt. Studenten reflecteren hier op en plaatsen hun videofragmenten op SURFmedia om het te embedden in hun digitaal portfolio, waar ze vervolgens een mede-student uitnodigen voor feedback.

SURFmedia
We maken gebruik van SURFmedia omdat ook INHolland sinds kort is aangesloten bij de SURFfederatie. Dat betekent eenvoudig inloggen en 1GB aan ruimte om video’s te plaatsen. In SURFmedia zijn de videofragmenten goed af te schermen. Dit is belangrijk omdat studenten ook leerlingen (na toestemming) opnemen en er evt. gevoelige zaken aan bod komen.  De student geeft zelf aan wie de filmpjes mag bekijken.

Pageviewer webpart
Het was nog niet eenvoudig om de afgeschermde fragmenten te tonen aan de juiste mensen binnen het Winvision-portfolio, een SharePoint-applicatie. Gek genoeg werkt de simpelste methode, het invoegen van de embedded player, niet goed op dit moment. Studenten voegen nu een Pageviewer webpart toe aan hun portfolio, waar ze de link opnemen van de embedded player uit SURFmedia.

Ondanks deze procedure kregen de studenten toch foutmeldingen. Er moet nog veel gesleuteld worden aan de koppeling van het portfolio, intranet van INHolland en SURFmedia. Wat blijkt, als studenten eerst inloggen in SURFmedia en vervolgens in het zelfde browservenster naar hun portfolio gaan, dan kunnen ze de video wel zien.

Fliptutorial: quick & dirty
Bovenstaande leg ik ook uit in een Flip-tutorial. Ik noemde het eerst een videotutorial, maar werd gelijk gewezen op het gebrek aan kwaliteit. En dat klopt natuurlijk! Waarom ik geen screencast maakte? Als de tijd er is ga ik dat zeker doen (ik hoop dat er dan ondertussen een betere oplossing is) maar ik koos voor de Flip vanwege de snelheid.

Ik heb deze tutorial in 30 minuten gemaakt. Opgenomen, gemonteerd en geupload. Op deze manier kan ik snel de boodschap visualiseren en overbrengen naar de studenten, die overigens een handleiding hebben en workshops hebben gevolgd. Ik heb de Flip in handen van een collega geduwd en we hebben het er in een take opgezet. Als ik het op een nette manier had gedaan, dan was ik op iedere slak zout gaan leggen en dan had het te veel tijd gekost. Quick and dirty, maar hopelijk heeft het wat effect.

Link naar Flip-tutorial: Afgeschermde SURFmedia video bekijken in portfolio (afspelen in Windows Media Player)

Geen Reacties

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: