Ervaringen met het maken van een screencast

ScreenToasterIk had vorig jaar ooit de intentie om prachtige screencasts te maken van het digitaal portfolio waar onze studenten mee werken. Mooie, strakke tutorials, met Camtasia of iets vergelijkbaars. Dat is er niet van gekomen. Het is een tijdrovend klusje, en zoveel uurtjes staan er niet op mijn takenplaatje. Maar gelukkig zijn er ook snelle alternatieven die, misschien iets minder gelikt, toch effectief kunnen zijn. Zo heb ik vandaag gewerkt met twee gratis, webbased tools: Screenr en ScreenToaster.

Screenr
Ik kwam dit weekend in aanraking met Screenr, via een blogpost van Andre Manssen, Computers in de Klas. Het werkt erg simpel en vooral snel. Je geeft het opnamegebied aan, klikt op record en kletsen & klikken maar. Nu moest ik vandaag snel wat tutorials maken over het werken met het digitaal portfolio, dus een mooie gelegenheid om met Screenr te experimenteren. Het is niet gelukt helaas. Het opnemen gaat in principe goed (werkt alleen niet in browser Safari en Google Chrome op de Mac). Je logt in op Screenr via je Twitter-account, zodat je o.a. je screencasts kan delen via Twitter.  Alleen gaf Screenr de melding dat Twitter plat lag. Wat niet het geval was. Ik had dus wel een screencast, maar ik kon deze niet publiceren of downloaden. Jammer! Ik kom later wel weer eens kijken.

ScreenToaster
Het alternatief dook op via de tag screencast in mijn Delicious account. ScreenToaster. Zelfde principe als Screenr, alleen met wat meer mogelijkheden. Je kan je webcam gebruiken, of in mij geval iSight, en jezelf opnemen terwijl je de screencast opneemt. De screencasts worden opgeslagen onder je eigen account, en vervolgens kan je de screencast delen via het web of embedden op je website, zoals ik hieronder heb gedaan.

Ervaring
Ik had nog niet eerder een dergelijke screencast opgenomen. Wat ik prettig vind is de snelheid waarmee je een screencast maakt. En vandaag moest het snel gaan. En het is eenvoudig. De voorbeelden hieronder zijn bijna allemaal in een take gedaan. Half uurtje werk incl. gedoe met Screenr. Op die manier kan je toch snel en effectief bepaalde zaken laten zien aan anderen. En dan is het maar wat rough around the edges, ik vind dat ook wel wat hebben. Hoewel ik voor de volgende keer, misschien toch een tekstje voorbereid, m’n hoofd stil hou en een wat duidelijker indeling zou toepassen.

Hieronder zie je mijn voorbeelden. Ik leg in drie screencasts iets uit over een onderdeel van het Winvision digitaal portfolio: de community, het aanmaken en vullen van een product en het sturen van een feedback request. Die laatste heb ik hieronder ‘embed’, de andere twee zijn te bekijken door op de links te klikken. Ik heb dit vandaag op m’n Mac gedaan, op de standaard werkstation binnen INHolland zit volgens mij ook een mogelijkheid om dergelijke screencasts te maken, maar ik kom even niet op de naam. Ook zijn de hierboven besproken tools niet de enige gratis tools.

Screencast DPF – Feedback

1 Reactie

Jaap Bosman

ongeveer 8 jaar geleden

Met Jing zijn ook leuke screencasts te maken van alles wat er op je beeldscherm langskomt. Dat betekent dat je een videootje kunt klaarzetten op een scherm, dat je op een ander scherm wat teksten of een demonstartie neerzet en tijdens de opname de voice over inspreekt en de schermen met de verschillende onderdelen wisselt.

Laat een reactie achter

Hoor graag uw reactie!

%d bloggers liken dit: